Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
AB ve BM'den İran'a ÇaĞrİ: İdamlarİ Derhal Durdurun!
Tarih : 2022.12.09  15:45:02
Mahsa Amini protestolarİ sİrasİnda tutuklanan bir kişiyi idam edilmesinin ardİndan Avrupa BirliĞi (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM), İran'a infazlarİn derhal durdurulmasİ için çaĞrİda bulundu.

İran’da başörtüsü kurallarİna uymadİĞİ gerekçesiyle gözaltİna alİndİktan sonra hayatİnİ kaybeden Mahsa Amini protestolarİ sİrasİnda Devrim Muhafİzlarİ Ordusu’na baĞlİ milis güç Besic üyesini yaraladİĞİ gerekçesiyle idama mahkum edilen bir göstericinin cezasİ infaz edilmesinin ardİndan AB ve BM İnsan Haklarİ Konseyi, infazlarİn derhal durdurulmasİ çaĞrİsİ yaptİ.

AB Dİş İlişkiler ve Güvenlik Politikasİ Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafİndan yapİlan yazİlİ açİklamada, “Bugün 23 yaşİndaki Muhsin şikari, İran’da devam eden protestolarla ilgili olarak tutuklanmasİnİn ardİndan idam edildi. Avrupa BirliĞi, söz konusu idamİ mümkün olan en güçlü şekilde kİnİyor. AB, İran makamlarİnİ ölüm cezasİnİ uygulamaktan, gelecekte infaz yapmaktan kaçİnmaya ve ölüm cezasİnİn tamamen kaldİrİlmasİna yönelik tutarlİ bir politika izlemeye çaĞİrİyor” denildi.

Açİklamada, İran’a taraf olduĞu Uluslararasİ Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nde yer alan yükümlülüklerine sİkİ sİkİya uymasİ çaĞrİsİnda bulunularak, “İfade özgürlüĞü ve barİşçİl toplanma haklarİ da dahil olmak üzere temel haklara her koşulda saygİ gösterilmelidir” denildi.

AB’nin idam cezasİnİn her zaman ve her koşulda kesin bir şekilde karşİ olduĞu vurgulanan açİklamada, idam cezasİnİn, caydİrİcİ etkisi olmadİĞİ belirtilerek, acİmasİz ve insanlİk dİşİ bir ceza olduĞu vurgulandİ. Açİklamada ayrİca, idam cezasİnİn muhtemel hatalarİ geri dönülmez kİlan kesin bir ceza olduĞuna dikkat çekildi.

BM İnsan Haklarİ Konseyi tarafİndan yapİlan açİklamada ise, şikari’nin idam edilmesinin üzüntüyle karşİlandİĞİ aktarİlarak, “11 protestocunun daha idam cezasİna çarptİrİlmasİndan endişe ediyoruz. İnfazlarİn derhal durdurulmasİ çaĞrİsİnda bulunuyoruz. Ölüm cezasİ insan haklarİna aykİrİdİr ve yaşam hakkİyla baĞdaştİrİlamaz” denildi.

Amini protestolarİnda Devrim Muhafİzlarİ Ordusu’na baĞlİ milis güç Besic üyesini yaraladİĞİ gerekçesiyle şikari, 25 Ekim’de tutuklanmİş, 20 Kasİm’da ise idama mahkum edilmişti. şikari, İran’da Amini protestolarİyla ilgili idam edilen ilk gösterici oldu. İran’da Amini’nin hayatİnİ kaybetmesinin ardİndan ülke genelinde başlayan ve yaklaşİk 3 aydİr devam eden protestolarda şuana kadar tutuklanan 11 kişi idam cezasİ aldİ.

Haberi Payla :
DÜNYA
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim