Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Evdeki Altİnlar İçin Hazine'den Önemli Karar
Tarih : 2017.04.02  18:07:30
şimşek, yastİk altİndaki altİnlarİ ekonomiye kazandİrmak amacİyla 'altİn tahvili' ve 'altİna dayalİ kira sertifikasİ' olmak üzere iki yeni güvenli yatİrİm aracİnİ finansal sisteme katacaklarİnİ bildirdi.

Başbakan Yardİmcİsİ Mehmet şimşek, "Finansal sistemin derinlik kazanmasİnİ saĞlayacak bu önemli adİmla vatandaşlarİmİz yastİk altİnda atİl duran altİnlardan ilave getiri saĞlayacak, tasarruflar artacak ve ekonomiye ivme kazandİrİlacak." dedi.
şimşek, yaptİĞİ açİklamada, şimşek, Türkiye'de altİnİn "güvenli liman" olarak deĞerlendirildiĞini ve geleneksel bir yatİrİm aracİ olarak görüldüĞünü söyledi.
Türkiye'de yastİk altİ altİn miktarİnİn en az 2 bin 200 ton ve yaklaşİk 100 milyar dolar deĞerinde olduĞunun tahmin edildiĞini anlatan şimşek, bunlarİn ekonomiye kazandİrİlmasİ için çeşitli adİmlar atİldİĞİnİ ifade etti.

şimşek, Merkez Bankasİnİn bankalarİn Türk lirasİ üzerinden ayİrdİĞİ zorunlu karşİlİklarİn bir kİsmİnİ altİn olarak tutulmasİnİn önünü açtİĞİnİ hatİrlatarak, söz konusu düzenleme ve bankalarİn altİn hesap uygulamalarİyla bir miktar yastİk altİ altİnİn ekonomiye kazandİrİldİĞİnİ ancak bunun istenilen seviyede olmadİĞİnİ kaydetti.
Hazine MüsteşarlİĞİnİn yastİk altİndaki altİnlarİn ekonomiye kazandİrİlmasİ için yeni bir çalİşma yaptİĞİnİ bildiren şimşek, bu kapsamda "altİn tahvili" ve "altİna dayalİ kira sertifikasİ" olmak üzere iki yeni ve güvenli yatİrİm enstrümanİnİ finansal sisteme katacaklarİnİ bildirdi.
Finansal sistemin derinlik kazanmasİnİ saĞlayacak bu önemli adİmla, tasarruflarİn artİrİlmasİnİ, ekonomiye ivme kazandİrİlmasİnİ ve vatandaşlarİn atİl duran altİnlardan ilave getiri saĞlamasİnİ amaçladİklarİnİ belirten şimşek, şu deĞerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de önemli miktarda altİn yastİk altİnda atİl tutulmaktadİr. Bunun arkasİnda çeşitli psikolojik sebepler olmakla birlikte yatİrİm araçlarİnİn sİnİrlİ olmasİ da bu altİnlarİn ekonomiye kazandİrİlmasİnda bir engel teşkil ediyordu. Hazine, yapacaĞİ bu yeni çalİşmayla vatandaşlarİmİza iki yeni yatİrİm enstrümanİnİ sunmuş olacak. Normalde devlet tahviline yatİrİm yapan yatİrİmcİya, ana para karşİlİĞİnda ara dönemde bir getiri sunulmaktadİr. Altİn tahvilinde de yatİrİmcİdan toplanacak altİn karşİlİĞİnda ara dönemde yatİrİmcİya belli bir oranda getiri Türk lirasİ olarak ödenecektir ve söz konusu getiri altİn fiyatlarİna endeksli olacaktİr. Böylelikle vatandaşİmİz hem altİn fiyatİndaki deĞişimden yararlanacak hem de Hazinenin sunmuş olduĞu getiriyi alacak."
FAİZ HASSASİYETİ OLANA ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI GELİYOR Hazinenin faiz hassasiyeti olan yatİrİmcİlar için 2012 yİlİndan itibaren kira sertifikasİ ihracİna başladİĞİnİ anİmsatan şimşek, hem yurtiçi hem de yurtdİşİ yatİrİmcİlar nezdinde kabul gören bu modeli, faize duyarlİ vatandaşlarİn yastİk altİ altİnlarİnİ deĞerlendirebilmeleri için geliştirdiklerini söyledi. Altİna dayalİ kira sertifikasİnİn da ihraç edileceĞine dikkati çeken şimşek, bu sertifikalarda aynİ yapİnİn korunacaĞİnİ belirtti.
şimşek, altİn tahvili ve altİna dayalİ kira sertifikalarİnİn ihracİna ilişkin şunlarİ kaydetti: "Vatandaş yastİk altİndaki 22 ve 24 ayar altİnlarİnİ, örneĞin 22 ayar bileziklerini, Darphane altİnlarİnİ, gram altİnlarİnİ bir haftalİk talep toplama süresi içerisinde Hazinenin belirleyeceĞi aracİ bankaya getirecek. Burada Hazinenin belirleyeceĞi kriterler çerçevesinde vatandaşlarİn altİnlarİ alİnacak ve bankada ilk etapta vatandaş adİna vadesiz hesap açİlacak. Toplanan altİnlar, külçe altİna çevrilecek ve bu sürecin sonunda bankada açİlacak yatİrİm hesaplarİna vatandaşİn isteĞi doĞrultusunda altİn tahvili veya altİna dayalİ kira sertifikasİ aktarİlacak."
"VATANDAş VADEDEN ÖNCE İSTEDİĞİNDE NAKDE ULAşABİLECEK"
Yatİrİmcİnİn istemesi halinde vade sonunda altİnİ fiziken geri alabilmesinin önemli olduĞunu ifade eden şimşek, Hazinenin bu yönde de çalİşmalar yaptİĞİnİ söyledi.
Söz konusu sitemde vatandaşİn vadeden önce istediĞinde nakde ulaşabileceĞine dikkati çeken şimşek, "Vatandaşİmİz bir düĞünü olduĞunda, ev ya da araba almak isteĞinde, nakde ihtiyacİ olduĞu zaman, kuyumcuya gidip yastİk altİndaki altİnİnİ bozdurabiliyor. Altİn tahvili veya altİna dayalİ kira sertifikasİ alanlar da nakde ihtiyacİ olduĞu zaman vade sonunu beklemeden istediĞi zaman aracİ bankaya bu senetlerin istediĞi miktarİnİ satarak nakde ulaşabilecek." ifadelerini kullandİ.
"DÜNYADA BİR İLK"
Hindistan ve Güney Afrika'da da altİna yönelik çeşitli yatİrİm araçlarİ olduĞuna işaret eden şimşek, ancak Hazinenin geliştirdiĞi araçlarİn Türkiye'ye has bir yapİda olduĞunu bu anlamda da dünyada bir ilk özelliĞi taşİdİĞİnİ söyledi.
şimşek, söz konusu çalİşmanİn kİsa bir süre içinde tamamlanarak hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 

hürriyet.com.tr

Haberi Payla :
KÜLTÜR-SANAT
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim