Bugün; 02 Mays 2024, Perembe
Dipsiz Göl'e Yanİndaki Dereden Su Veriliyor
Tarih : 2019.11.23  17:41:55
Buzul ÇaĞİ'ndan kalma 12 bin yİllİk Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için killi toprak dökülüp, silindirle tabanİ hazİrlanan göl alanİna, yandaki dereden su verilmeye başlandİ.

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklİkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, manzarasİyla ilgi çeken Taşköprü Yaylasİ'ndaki kaynaĞİ ve akarİ olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açİklanmayan 2 kişi, kazİ için başvuruda bulundu.
Trabzon Kültür Varlİklarİnİ Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve şehircilik İl MüdürlüĞü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze MüdürlüĞü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatİ verildi.

Bölgede, 6 Kasİm'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiĞi kazİda suyu tahliye edilen göl alanİ, iş makineleri ile kazİldİ. Jandarmalar, kazİ alanİna kimsenin yaklaşmasİna izin vermedi. Dipsiz Göl'de, 4 gündür sürdürülen kazİ çalİşmalarİ, define bulunamayİnca sonlandİrİldİ.
KaynaĞİ ve akarİ olmayan, Buzul ÇaĞİ'ndan kalma, 12 bin yİllİk Dipsiz Göl'de tamamlanan kazİ çalİşmalarİnİn ardİndan ekipler, alandan ayrİldİ. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanİ taş ve toprak yİĞİnİ haline döndü.
2 MÜDÜR, 1 MEMUR AÇIĞA ALINDI
Tepki çeken kazİyla ilgili Kültür ve Turizm BakanlİĞİ ile Gümüşhane ValiliĞi tarafİndan başlatİlan çifte soruşturma kapsamİnda; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile müze müdürlüĞü çalİşanİ Yunus AĞa, açİĞa alİndİ. Gümüşhane ValiliĞi'nce de kazİ izni raporunun özensiz hazİrlandİĞİ açİklandİ.

DEREDEN SU VERİLMEYE BAşLANDI
Kazİ sonrasİ toprak doldurularak, kapatİlan Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için harekete geçildi. Çevre ve şehircilik BakanlİĞİ'nca 'doĞal sit alanİ' ilan edilmesi yönünde çalİşma başlatİlan göl için alana dökülen, dayanİksİz toprak çİkarİldİ.

Yerine ise suya dayanİklİ kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanİ hazİrlanan göl alanİna, yandaki dereden su verilmeye başlandİ. Göl alanİ doldurulduktan sonra suyun alanda kalİp, kalmayacaĞİ gözlenecek.
'DİPSİZ GÖL, VOLKAN KRATER GÖLÜDÜR'
Öte yandan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öĞretim üyesi, jeoloji mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, yaptİklarİ fotojeolojik çalİşmalarda Dipsiz Göl'ün, 66- 100 milyon yİl önce faaliyetteki volkanİn yanİnda oluşmuş, parazit volkan krater gölü olduĞunu belirlediklerini söyledi.
Bektaş, "Dipsiz Göl, milyonlarca yİl önce volkanik bir faaliyetten artakalan mirastİr. 66 ile 100 milyon öncesi dönemine ait volkanik faaliyetin hüküm sürdüĞü DoĞu Karadeniz sahil kesiminde çökmüş ve daha sonrada aşİnmİş volkan kraterleri yaygİndİr. Bunlar hava fotoĞraflarİnda tipik olarak dairesel şekilli çöküntü alanlarİ olarak izlenir. ÇoĞu kez volkan konilerinin yan taraflarİnda ikincil tali bacalarİ yani küçük parazit konileri bulunur. Bunlarİn hava fotoĞraflarİndaki görüntüsü aşİnma durumlarİna göre küçük daire şeklinde aşİnma konisi veya çöküntüler, krater olarak izlenir. Volkanlara ait küçük tali bacalar ve bacalarİn aşİnmİş kraterleri zamanla su ile dolarak dairesel şekilli parazit küçük volkan krater göllerini oluştururlar. DoĞu Karadeniz'de volkanik arazideki doĞal göller bugüne dek ya buzul ve ya krater gölleri olarak isimlendirilmiştir. Oysa Dipsiz Göl, oluşumuna göre tarafİmİzdan ilk kez 66 ile 100 milyon yİl önce faaliyette bulunan volkanİn yan tarafİnda gelişmiş, parazit volkan krater gölü olarak tanİmlanmİştİr" diye konuştu.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim