Bugün; 04 Mays 2024, Cumartesi
Küçükbaşa Yerli ve Milli Teknolojik Destek Geliyor
Tarih : 2020.01.21  18:07:57
Tarİm ve Orman Bakanİ Bekir Pakdemirli, küçükbaş hayvancİlİkta el deĞmeden saĞİm işleminin yapİlabileceĞi yerli ve milli Gezen Hibrit SaĞİm Sistemi geliştirdiklerini belirtti.

Tarİm ve Orman Bakanİ Bekir Pakdemirli, yazİlİ açİklamasİnda, BakanlİĞa baĞlİ Tarİmsal Araştİrmalar ve Politikalar Genel MüdürlüĞü tarafİndan kamu-özel sektör proje destekleri kapsamİnda Ar-Ge'si tamamlanan ve aynİ anda 12 ve 24 hayvanİn saĞİmİnİn yapİlabildiĞi iki farklİ "Gezen Hibrit SaĞİm Sistemi" prototipi oluşturduklarİnİ bildirdi. 
Geliştirilen saĞİm sistemiyle makinenin otomatik olarak kendi kendini temizleyebildiĞini vurgulayan Pakdemirli, soĞutma tankİ bulunduĞu için saĞİlan sütün bozulmadan uzun süre saklanabileceĞini kaydetti.
ELEKTRİK OLMADAN KULLANILABİLİYOR
Pakdemirli, sistemin elektrik olmayan yerlerde de kullanİlabildiĞine işaret ederek, "Sistemde yer alan fotovoltaik paneller sayesinde işletme giderlerinin çok önemli bir kİsmİnİ oluşturan enerji gideri de azaltİlmİş olacak. Traktörler ile istenilen yere götürülebilen bu makineden birden fazla üretici ve elektrik olmayan yaylalardaki vatandaşlarİmİz da faydalanabilecek." deĞerlendirmesinde bulundu.
Sistemin tamamen yerli ve milli olduĞuna dikkati çeken Pakdemirli, şunlarİ kaydetti:"Gezen Hibrit SaĞİm Sistemi ile el deĞmeden işlem yapİldİĞİndan küçükbaş hayvanlarda saĞİm hijyeni saĞlanacak. Ayrİca bu sistemde saĞİm tekniĞiyle hayvanİn meme saĞlİĞİ korunacak. Dolayİsİyla sistemle birlikte küçükbaş hayvanlarda saĞİm işi hem kolaylaşacak hem de elde edilen sütün kalitesi artacak, işletme maliyetleri önemli oranda düşürülecek. DiĞer taraftan yİllardİr uygulanmaya çalİşİlan ortak makine ekipman kullanİmİna yönelik örnek bir projeyi de hayata geçirmiş olacaĞİz."


Pakdemirli, sistemin koyun yetiştiriciliĞinin ekonomiye katkİsİnİn artİrİlmasİnda çok büyük bir alternatif olduĞunu belirterek, prototip sistemlerin saha denemelerinin yapİldİĞİnİ, seri üretime geçilmesi için çalİşmalarİn devam ettiĞini bildirdi. 

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim