Bugün; 29 Nisan 2024, Pazartesi
İsrail'in Sivilleri Hedef Alan Saldırısına Büyük Tepki
Tarih : 2024.04.02  14:56:12
İsrail'in dün Gazze'de düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı'nın 7 çalışanının hayatını kaybetmesinin ardından birçok ülke ve kuruluştan tepki geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarının öldürülmesine ilişkin, "Gazze'de insani yardım çalışanlarının öldürülmesinden öfke duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ateşkes tesis edilene kadar daha kaç hayat kaybedilecek? Gazze'de insani yardım çalışanlarının öldürülmesinden öfke duyuyoruz" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, güvenliği sağlamanın, hayat kurtaran yardımların ulaştırılması için temel gereklilik olduğunu vurguladı.

Ghebreyesus, WCK'ye ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletirken, Gazze'deki insani yardım çalışanlarının korunması çağrısını yineledi.

UNICEF: Büyük bir kayıp

 
 

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarının öldürülmesini "çok büyük bir kayıp" olarak değerlendirdi.

"Bu çok büyük bir kayıp." ifadesini kullanan Elder, geçen hafta Gazze'deki WCK ekibini ziyaret ettiklerini bildirdi.

WCK çalışanlarının sürekli devam eden ve hayat kurtaran çalışmalarının, bu "acımasız" savaşta pek çok kişi için hayati öneme sahip olduğunu belirten Elder, bu kişilerin ölümlerinin "anlamsız bir trajedi" olduğunu vurguladı.

Elder, bu olayın, Gazze'deki sivillerin ve yardım çalışanlarının her gün karşı karşıya kaldığı günlük tehditlerin bir başka "acımasız hatırlatıcısı" olduğunu da kaydetti.

Birleşik Krallık'tan soruşturma çağrısı

 

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'e, Gazze'de ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarının öldürülmesine ilişkin derhal soruşturma başlatması çağrısında bulunduklarını belirtti.

Cameron, X hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıda İngiliz vatandaşlarının öldürüldüğünün bildirildiğini, bunu doğrulamak için acilen çalıştıklarını ve ailelerine tam destek sağlayacaklarını ifade etti.

Bakan Cameron, "Gazze'de Dünya Merkezi Mutfağı yardım çalışanlarının ölümüne neden olan hava saldırısı haberi son derece üzücüdür." değerlendirmesinde bulundu.

Bu insanların, hayat kurtaran yardımları, umutsuzca ihtiyacı bulunanlara ulaştırmak için çalışan kişiler olduğunu vurgulayan Cameron, insani yardım çalışanlarının korunması ve işlerini yapabilmesinin esas olduğunu kaydetti.

Bakan Cameron, "İsrail'e derhal soruşturma başlatması ve yaşananlara ilişkin tam ve şeffaf açıklama yapması çağrısında bulunduk." ifadesini kullandı.

Çin'den kınama

Çin, İsrail'in saldırısında Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının öldürülmesini kınadı.

Vang, "Gazze’de uluslararası yardım görevlilerine yönelik saldırı nedeniyle şok içindeyiz ve bunu kınıyoruz." dedi.

Vang, İsrail ordusunun 14 gün süren kuşatması ve işgalinde tamamı yıkılan Şifa Hastanesi'ndeki duruma ilişkin ise "Çin, sivillere zarar veren ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm eylemlere karşıdır." ifadesini kullandı.

Sivillerin saldırılarda hedef alınmaması, uluslararası yardım görevlilerinin güvenliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Vang, "Tüm tarafları ve özellikle de İsrail'i, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2728 sayılı kararına uymaya, BM Şartı'nın öngördüğü yükümlülükleri yerine getirerek ateşkesi derhal uygulamaya çağırıyoruz." şeklinde konuştu.

Vang, İsrail'in, Cenevre Sözleşmesi'nde savaş durumunda özel koruma altına alınan sivillerin ve hastane gibi sivil tesislerin güvenliğini sağlaması ve Gazze'de daha kötü bir insani krizin ortaya çıkmasını önlemesi gerektiğine dikkati çekti.

Mısır: Uluslararası toplum için utanç kaynağı

Mısır, İsrail'in saldırısında Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının öldürülmesini kınadı.

Açıklamada, "Mısır, İsrail'in devam eden ihlallerini ve Gazze Şeridi'ndeki kötü insani koşullarla mücadelede hayati ve önemli bir rol oynayan insani yardım alanında çalışan kuruluşları hedef almasını kesin bir şekilde reddediyor ve kınıyor." ifadelerine yer verildi.

"İsrail'in Gazze Şeridi'ne güvenli ve sürdürülebilir şekilde insani yardım girişinin sağlanması çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını uygulaması" talebinin yinelendiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in tüm uluslararası yasa ve normları kasıtlı olarak ihlal etmeye devam etmesi, Gazze Şeridi'ndeki kötü olan insani koşulların daha da kötüleşmesine yol açacaktır. Bu da ihlallere karşı kararlı ve etkili bir duruş sergileyemeyen uluslararası toplum için utanç kaynağı olacaktır."

Açıklamada, "Filistinlilerin insan haklarına yönelik bu sistematik ve kasıtlı ihlallerin sorumlularının hesap vermesi için acil ve ciddi bir soruşturma başlatılması" çağrısında bulunuldu.

Haberi Payla :
DÜNYA
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim