Bugün; 04 Mays 2024, Cumartesi
5 Ayda Yüzde 200 Zam!
Tarih : 2024.04.24  15:50:47
İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, son 5 ayda tavuk fiyatlarının yüzde 200 arttığını belirtti.

İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, Ramazan Bayramı süresince ve sonrasında yaşanan tavuk talebindeki artışı ve tedarik sıkıntılarını anlattı. Günal, "Bunlar paketleme, parçalamaya geçtiği için ve de 9 günlük bayram tatili diye siparişlerimizi yetiştiremediler, bant kesiminde yeterli sayıda kesmediler. Kendilerini ayarlamaları lazımdı. Herhangi bir vatandaş geldi diyelim; kanat istiyor 2 kilo ve ailesiyle bir mangala gidecek ama tavuk kanat yok. Ne alacak? Kırmızı et alsa bugün 600 lira kilosu. Adam 2 kilo olsa bin 200 liraya çıkacak fiyatı, ama aynı şekilde 3 kilo kanat alsa 500-600 liraya çıkacak. Biz 3 gün boyunca yok sattık.

'TAVUK VAR AMA NEREDE?

Tavuk var ama nerede tavuk yok. Biz sipariş olarak istiyoruz fakat bize 'Kesim yok' deniyor. Buradaki amaç bu durumun arkasından bir zam gelecek görüntüsüydü, o da oldu zaten. Tavuğa talep çok; fakat istediğimiz siparişler gelmiyor. Bugün kırmızı et 600 lira, antrkot ise 700 lirayı buldu. Bundan 1 ay önce karkas etin fiyatı 280 liraydı, şu anda ise 380 lira bandında. Ramazan ayından çıktık, o zaman kuşbaşı eti 480 liraya satıyorduk, şu anda 600 lira. Vatandaş kırmızı ete yanaşamıyor. Tavuk ise vatandaşın tercih ettiği gıda maddesi; ama maliyetleri yüksek. Burada kasabın bir suçu yok. Kırmızı eti alanlar beyaz ete yönlendiği için fiyatlar ondan aksadı. En büyük neden parçalama tavuğu firmalar yetiştiremediği için, istediği fiyata geçiş yaptı" dedi.

KIRMIZI ETTEKİ ARTIŞ BEYAZ ETE YÖNELTTİ

İstanbul'da, kırmızı etin kilosunun 600 liraya, antrikotun ise 700 liraya ulaşması nedeniyle birçok vatandaş daha uygun fiyatlı olan beyaz ete yöneldi. Ancak tavuk etinde de fiyatlar artmaya devam ediyor. Özellikle tavuk kanadının kilo fiyatı 200 lirayı bulurken, vatandaşlar mangal sezonu nedeniyle tavuk bulmakta zorlanıyor.

'YAZ AYLARINDA TAVUK KANAT BULUNAMAYACAK'

Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam geldiğini belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, "Yaz aylarında tavuk kanat bulunamayacak" uyarısında bulundu.

Kasaplar, bayram öncesi ve sonrasında tavuk siparişlerinin tam olarak karşılanamadığını ifade ediyor. Kasap Recep Özçelik, "Firmalar siparişleri eksik gönderiyor, böylece ürünler tükeniyor ve ardından zam geliyor," şeklinde konuştu. Vatandaşlar ise yüksek fiyatlar nedeniyle alım gücünün düştüğünü belirtiyor.

Müşteriler, özellikle kırmızı et yerine tavuk etini tercih ettiklerini, ancak tavuk fiyatlarının da artmaya başlamasıyla zor durumda kaldıklarını dile getiriyor. İstanbul'da yaşayan Nazire Irak, "Eti daha az, tavuğu daha fazla alıyoruz çünkü daha ekonomik geliyor ama eskisi kadar da alamıyoruz," dedi.

ET FİYATLARI DAHA DA ARTABİLİR

Bu durum, İstanbul'daki kasap ve marketlerde tavuk eti bulmanın giderek zorlaştığını gösteriyor. Vatandaşlar, tavuk kanat yerine alternatif ürünleri tercih etmek zorunda kalırken, et fiyatlarının daha da yükseleceği endişesi taşıyor. Özellikle yaz aylarında mangal kültürünün vazgeçilmezi olan tavuk kanat, mevcut durumda bulunması en zor ürünler arasında yer alıyor.

Günal, tavuk parçalama yetkisinin kasaplara verilmesi gerektiğini savunarak, bu sayede fiyatların daha kontrol edilebilir olacağını ifade ediyor. Şu anda tavuk ürünlerinin kutu paketleme şeklinde satılmasının fiyatları yükselttiğini belirtiyor. Vatandaşlar ise mevcut durumda fiyatların daha da artabileceği endişesiyle tedirgin.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim